Ouders en taalontwikkeling

Je hebt als ouder de grootste invloed op de taalontwikkeling van jouw kind. De eerste zeven levensjaren zijn de allerbelangrijkste voor het leren van taal. In die periode is de wereld van je kindje nog klein; het meeste leert het dus van jou.

Later als je kind naar de opvang, peuterspeelzaal of basisschool gaat, leert hij of zij ook van de leidsters, hun leerkracht en van andere kinderen. Hun wereld wordt groter en zo ook het taalaanbod. Hoe fijn is het als jouw kindje op die leeftijd al goed mee kan komen met vriendjes?!

Twijfel je over de taalontwikkeling van jouw kind?

Maar soms is er twijfel: je kind kent nog weinig woordjes en het duurt langer dan bij andere kinderen om deze woordjes aan te leren.
Die twijfel is akelig want je vraagt je af, doe ik het wel goed? Moet ik het anders doen?

Signalen van een TOS

Als je merkt dat jouw zoon of dochter weinig praat.
Als je merkt dat andere kinderen al veel meer woorden zeggen.
Als je merkt dat andere kinderen langere zinnen maken.
Als je ziet dat jouw kind dingen vaak niet begrijpt.
Als je ziet dat jouw kind boos wordt, omdat hij/zij niet kan vertellen wat hij/zij bedoelt.
Als je ziet dat jouw kind erg verlegen is en moeite heeft om met andere kinderen te spelen.

Dan kan er sprake zijn van een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Ouder van een kind met TOS

Als ouder van een kind met een TOS voel je zelf frustratie, omdat je jouw kind niet altijd begrijpt. Je voelt je machteloos, omdat je je kind niet kan helpen.

Niets maakt je als ouder verdrietiger dan je kind te zien worstelen. Niets kan je als ouder meer raken, dan te zien dat je kind steeds minder zelfvertrouwen krijgt.

Je praat met de peuterspeelzaalleidster of leerkracht en je vertelt over de zorgen, waar je ’s nachts van wakker ligt: dat je kind niet kan meekomen met de rest.

Dat je ziet dat je kind verdrietig is en zichzelf dom vindt.

Al deze vragen en twijfels zijn normaal. Iedere ouder herkent zich er in.

Je wilt namelijk het beste voor je kind. Je hoopt dat hij of zij zich goed ontwikkelt en zonder problemen de schoolperiode doorkomt.

Groeien met TAAL

Je wilt geen zorgen meer!

Stel je voor dat je weet hoe je jouw kind kan helpen om beter te praten en zich beter te uiten! Dat je jouw kind beter begrijpt.

Wij kunnen je helpen om beter te communiceren met jouw kind. Zo krijgen jij en je kindje meer vertrouwen in elkaar en jezelf. Hoe fijn is dat?! Wat een opluchting zal dat geven!

Geen zorgen meer om je kind.

Geen slapeloze nachten meer.

Je hebt rust en vertrouwen in jouw kind. Je ziet een mooie toekomst voor je kind weggelegd.

Je ziet dat je kind meekomt met de rest en vriendjes krijgt.

Kinderen naar school

Taal oefenen!

Groeien met Taal kan je helpen om inzicht te krijgen in de taalontwikkeling van jouw kind. Je leert hoe je de taalontwikkeling van jouw kind kan stimuleren. Met de online training voor ouders krijg je namelijk kennis en praktische adviezen om te oefenen met taal. Je kunt daarmee dan zelf aan de slag en helpt je kind waardoor je het ziet opbloeien in zelfvertrouwen.

Iedere stap in deze training, is een stap dichterbij het doel: jouw kind beter leren communiceren. Ik hoop jou en jouw kind een steuntje in de rug te mogen geven en één van jouw zorgen te mogen wegnemen.”

Groetjes Chantal

Wat mag je verwachten van jouw kind op het gebied van uitspraak, woordenschat en zinsontwikkeling?

We hebben 3 mooie video’s gemaakt voor ouders en andere geïnteresseerden over de taalontwikkeling. Welke taalmijlpalen moeten kinderen moeten behalen op een bepaalde leeftijd? We hebben 3 video’s gemaakt over spraak, woordenschat en zinnen. 

We krijgen namelijk heel vaak de volgende vragen:

  • Mijn zoontje praat nog weinig. Past dit bij zijn leeftijd?
  • Mijn dochter spreekt de woorden nog niet goed uit, komt zij in aanmerking voor logopedie?
  • Mijn dochter van 5 jaar heeft moeite met het uitspreken van de letter R en L. Daarnaast lijkt zij wat moeite te hebben met het uitspreken van woorden met veel medeklinkers achter elkaar. Wat moet zij nu al kunnen?
  • Vanuit school kwam de vraag of er naar mijn zoon gekeken kan worden. Thuis praat hij wel, op school bijna niet. Als we hem een vraag stellen, herhaalt hij onze vraag i.p.v. echt antwoord te geven. Hoe kunnen wij hem helpen?

In de video’s leggen we uit wat je op welke leeftijd van kinderen mag verwachten!

Met onze video’s willen we de twijfel wegnemen. Je weet na het kijken van de video’s precies wat jouw kind op een bepaalde leeftijd moet weten. Je weet hoeveel woorden je kind moet kennen wanneer hij 3 jaar oud is. Je weet hoe lang de zinnen van jouw 4-jarige dochter moeten zijn. 

Soms kom je er achter dat je kind toch wat extra hulp kan gebruiken en ook dat is fijn om te weten. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter! De taalgevoelige periode van 0-7 jaar is namelijk voorbij voor je het weet!

Mocht je nog vragen hebben na het kijken van de video’s of heb je twijfels over de taalontwikkeling van jouw kind? Laat het ons dan weten! We denken graag met je mee.